Sommardöden av Mons Kallentoft - ytterligare kommentarer
Efter att ha diskuterat boken med mamma i telefon ikväll måste jag lägga till ett par saker till jag hängde upp mig på när jag läste den:
- Fördomarna mot homosexuella. Bara lesbiska tjejer som våldtar med dildo? Skulle inte tro det. Tjejlaget i fotboll består mest av lesbiska tjejer? Skulle inte tro det. Lesbiska tjejer jobbar i högre grad än straighta inom brandkår/räddningstjänst. Nä, skulle inte tro det heller. Det känns mest som häxjakt, tycker jag.
- Facebook. Visst kan man väl inte ha ett användarkonto på Facebook utan att ha en egen sida? Är det jag eller Mons som har missupfattat Facebooks funktionalitet?
Boklös, hemska tanke
På grund av flytt och renovering ligger stora delar att mitt bohag nerpackade. Gissa vilken låda de olästa böckerna ligger i! Hoppas att det är nåt bra på TV ikväll... Typiskt, jag som hör perfekt läsväder utanför fönstret.
Den orolige mannen av Henning Mankell - utläst
Den orolige mannen är även intrigmässigt olik de tidigare böckerna. Mankells klassiska grepp där läsaren parallellt får följa mördaren och polisens utredningsarbete har istället bytts ut mot Wallanders egna privatspaningar. Boken handlar om Wallanders dotter Lindas svärföräldrar och deras försvinnande. Det faktum att de bor och försvinner i Stockhom är ingenting som hindrar den tidigare alltid så stressade och sönderjobbade Kurt kan lägga sin själ och en stor del av sin vakna tid på att leta efter dem. Självklart hittar han också en massa information som Stockholmspolisen inte lyckas få fram, så det var väl i och för sig tur att han engagerade sig.
Det är inte bara Wallander som är tröttare än vanligt, utan det kanske också gäller författaren? Berättelsens tempo är tydligt långsammare än tidigare vilket i mina ögon tyvärr bara är negativt. Det tar förvånansvärt lång tid innan hag kommer in i handlingen och fastnar ordentligt och det är egentligen bara de sista 100-200 sidorna som är spännande. Slutet är dock skrivet så att boken utan tvivel är den sista om Wallander, så någon ny bok lär inte dyka upp igen efter en tio år lång paus.
För första gången har jag också hängt upp mig på Mankells språk. I all dialog låter han personerna använda talspråksvarianten "dom" men 35-åriga Linda säger samtidigt saker som "ta många fotografier" och "vi får tala senare", uttryck som jag som är i samma ålder aldrig skulle säga.
Är detta...
Är detta en av sommarens sista fina kvällar? Wallander och jag tar en öl på en uteservering.
Läsväder
Pocket & Prassel 3.0
Angående böcker:
* Favoritgenre? Romaner och deckare. Riktigt bra Chicklit, men Kinsella och Rudberg göre sig icke besvär.
* Favortiförfattare? (Saknas somliga titlar i samlingen eller har du allt?) Marian Keyes (har allt), Mankell (har alla Walladerböckerna), Hanne-Vibeke Holst (jag har Therese-trilogin och Min mosters migrän) och Barbara Voors (har allt).
* Genre eller författare som du är nyfiken på? Dennis Lehane, Paul Auster (har NY-trilogin), Curtis Sittenfield, Anne Rambach och Carsten Jensen.
* Genre eller författare som undviks på liv och död? Fantasy/Sci Fi, poesi och böcker av Coelho-typ.
* Läser du på andra språk än svenska? Ja, gärna på engelska om det är orginalspråket. Tyska funkar också om språket är hyfsat enkelt och boken inte för tjock.
* Har du någonstans listat böcker som du äger/har läst? Tyvärr inte. Tanken är att den här bloggen ska bli just en sådan lista men eftersom den bara är en dryg vecka gammal saknas självklart de allra flesta av mina lästa böcker här.
* Hur resonerar du kring att få/ge begagnade böcker? Helt ok om de är i nyskick.
Angående prassel:
* Eventuella allergier? Inga.
* Favoritgodis? Mjölkchoklad, skumgodis, violsegisar och mintkolor.
* Naturgodis - ätbart eller oätligt? Gott
* Favoritsnacks? Popcorn, dillchips och alla sorters nötter.
* Kaffe eller te? Vilken smak? Dricker inte kaffe men gärna alla sorters smaksatt te, både svart, grönt och rött.
* Kryddar helst med? Beror helt på maträtten.
* Vad tycker du verkligen inte om? Dragon
Första enkäten
(1) Varför läser du böcker? Avkoppling? Information? Spänning? Annat?
Främst för avkoppling, men att jag ibland läs mig något nytt på kuppen gör ju ingenting.
2) Vad för slags böcker gillar du? Deckare, hästböcker, romaner, science fiction, historiska romaner, facklitteratur, biografier...
Romaner, deckare och till viss del reportageböcker och biografier. Fick dock nog av historia när jag gick i skolan, så böcker om krig och viktiga slag kan jag inte motivera mig att läsa. Däremot gärna en biografi om en historisk person om den är personlig.
(3) Vilka böcker har du läst på sista tiden? (1-3 titlar)
Just nu läser jag Den orolige mannen av Henning Mankell och försöker få den att räcka så länge som möjligt. Igår avslutade jag Översättarens anmärkningar av Erik Andersson.
(4) Finns det någon bok eller någon typ av bok som du aldrig skulle läsa? Varför?
Fantasy/Sci fi intresserar mig över huvud taget inte och poesi förstår jag mig inte på. Gärna dock romaner med poetiskt språk. BOATS-böcker (based on a true story) har jag inga bra erfarenheter av. Hellre bra skriven fiktion än en bra sann hisoria som är dåligt berättad.
(5) Finns det någon bok/några böcker som du skulle vilja läsa, men inte har läst?
Massor så klart. Har en hel del olästa godingar hemma av till exempel Siri Husvted, Nicole Krauss och Vilhelm Moberg.
(6) Säg en riktigt bra bok, som du har läst!
Jag väljer Den hemliga historien av Donna Tartt som jag har läst flera gånger.
(7) Var får du tag på böckerna du läser? Bokhandel? Present? Bibliotek? I mammas och pappas bokhylla? Lån av kompisar? Annat?
De allra flesta klickar jag hem från Adlibris men i de fall jag orkar vänta på min tur lånar jag även på biblioteket. I min ungdom lånade jag massor av böcker på biblioteket men nu när jag tjänar pengar och pocketböckerna både har blivit billiga och kommer ut snabbt blir det oftast att jag köper sådana. Jag får mycket sällan böcker i present men blir så klart mycket glad för rektangulära hårda paket!
(8) Har du många böcker hemma? Hur många hyllmeter ungefär?
Ganska många, men jag kan inte uppskatta antal eller hyllmeter eftersom böckerna fortfarande ligger nerpackade i kassar och kartonger sedan flytten i juni.
(9) Kommer du ihåg om någon brukade läsa högt för dig när du var liten? Vem? När?
Ja, mamma.
(10) Hur ofta skulle du säga att man läste för dig? Välj mellan aldrig, ibland, ofta, varje dag/kväll.
Varje kväll, tror jag? (Mamma, rätta mig gärna)
(11) Kommer du ihåg vad man läste för dig?
Jag började nog läsa själv ganska tidigt men jag minns Pippi, Emil, Kalle Vrånglebäck och böckerna om prostens barnbarn.
(12) Brukar du själv läsa högt för någon ibland? Vem? När?
Jag gör det gärna men utan egna barn och med syskobarnen 50 mil bort blir det inte tillfälle så ofta.
(13) Vad läser du då?
Den bok som aktuellt barn håller på med för tillfället. Senast var det ett kapitel ur just Opp och hoppa morfar prosten.
Översättarens anmärkningar av Erik Andersson
Efter att länge ha stått i min bokhylla bland de olästa böckerna (vad är det som gör att man till slut inte ser en bok när man har tittat på den otaliga gånger, rätt att man nästan vet säkert att man kommer att tycka om den?) något år eller två har den här lilla boken äntligen blivit framplockad. Precis som titeln avslöjar handlar den om Erik Anderssons arbete med att översätta trilogin Ringarnas herre (eller "traggla med tomtar" som han själv beskriver sitt arbete). Jag har aldrig förstått storheten med Sagan om ringen och gav upp efter att ha läst de första 150 sidorna med beskrivningar om vem som bor bakom vilken sten, vem som har spetsiga öron och vem som är extra arg men det gör inte att jag uppskattar Översättarens anmärkningar mindre. Erik Andersson är nämligen heller inte speciellt Ring-frälst och berättar i sin bok inte bara om språkliga problem som dyker upp utan även om Tolkienfantasternas enorma (underdrift) engagemang, pressens intresse och potentiella översättargrodor. För oss språknördar är det mycket intressant läsning som bjuder på ett och annat gott skratt.
Gott folk, det här är en rolig bok som jag verkligen kan rekommendera!
Trevlig helg!...
Trevlig helg!
Härliga torsdag

Den orolige mannen av Henning Mankell
Tio år efter att den sista Wallanderboken kom hittar jag nu Den orolige mannen. Ja, jag menar sista och inte senaste för det var just så den presenterades när den kom. Ska det här bli som Chers avskedsturnéer eller är Den orolige mannen verkligen den sista Wallanderboken? Självklart tog det mig max en minut efter att jag hade fått vetskap om den att klicka hem ett bokpaket, och kommer den snabbt till Enskede läser jag den sannolikt redan i helgen. Det ska bli spännande att se om den håller måttet, för för 10-15 år sedan var Wallanderböckerna bland det bästa jag visste att läsa och jag har läst om flera av dem ett antal gånger. Risken för besvikelse på grund av höga förhoppningar är överhängande.
Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva av Ann Heberlein
Igår lyssnade jag på podcasten av Ann Heberleins Sommarprogram och rätt att hon hade mycket bra att säga blev jag ändå förvånad över att programmet inte var bättre. Hennes bok på samma tema (att leva med psykisk sjukdom och att brottas med självmordstankar) är nämligen väldigt mycket bättre. Hon beskriver ganska osentimentalt sitt liv, sina tankar och hur hennes och hennes familjs liv påverkas av hennes sjukdom i både maniska och depressiva perioder och just för att det är så osentimentalt skrivet blir jag mycket gripen. Det märks tydligt att hon är en van skribent för språket flyter väl och hon får mycket sagt på de cirka 200 sidorna utan att vara kortfattad eller ytlig.
Jag reserverade den här boken på biblioteket.se redan tidigt i våras men höll på att missa den eftersom jag både hade hunnit jobba en hel vår, flytta, fira midsommar och åka på semester innan det väl blev min tur att läsa den. Tack till Enskede bibliotek som inte hann skicka vidare boken trots min försenade uthämtning. Den var verkligen värd att vänta på.
Gratis är gott

Kolla vad jag vann! Tack till I love pocket-bloggen för vinsten. Tror ni att jag blir lyckligare, mer harmonisk och får en mindre översvämmad hjärna om jag läser alla tre böckerna?
Sommardöden av Mons Kallentoft

Uppdatering: Boken är nu utläst men oj vilken tid det tog. Om man som deckarförfattare inte ens lyckas hålla mig vaken en vardagkväll när det bara är 15 sidor kvar i boken har man inte skrivit någon speciellt bra deckare. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är jag inte gillar med Kallentofts sätt att skriva men jag tycker inte att jag lär känna karaktärerna och jag blandar ihop offren med varandra. Dessutom blir det bara aldrig riktigt spännande.
Hurra hurra!

Paranoia av Joseph Finder

Inte ens det förflutna av Anna Jansson

Breakfast at Tiffany's av Truman Capote
Man kan inte annat än älska Holly Golightly! Och sicken snygg jubileumsutgåva av klassikern sen.
Kraschad av Fredrik Virtanen

Jag går bara ut en stund av Isobel Hadley-Kamptz

Hypnotisören av Lars Kepler

Doktor Glas av Hjalmar Söderberg

Sista kulan sparar jag åt grannen av Fausta Marianovic´
En mycket bra bok om kriget i forna Jugoslavien. Berättarjaget är en kvinna med två söner, make, älskare och ett eget företag. Äldste sonen är serb, yngste kroat och maken är muslim men själv försöker hon in i det längsta stå utanför den etniska grupperingen. Till slut tvingas hon lämna sitt hem och sitt företag för att åka till fronten och hämta hem sin son som har värvats av serbiska armén.
Detta är en viktig berättelse om hur kriget påverkar människorna och vardagslivet. Jag önskar att jag och många med mig hade läst den för 15-20 år sedan när kriget fortfarande rasade bara hundrafemtio mil ifrån oss. För första gången var bokcirkeln odelat positiva till boken, om än i något skiftande grad.