1222 över havet av Anne Holt

Ett fullsatt tåg spårar ur under en snöstorm och de drygt 200 resenärerna får evakueras till det isolerade hotellet i norska Finse. Passagerarna klarar sig undan med lindriga skador och tycker först att de har haft tur som blivit inackorderade på den idylliska fjällanläggningen. Redan första natten sker dock ett mord och eftersom snöstormen och omgivningarna gör det omöjligt att resa till eller från Finse förstår alla direkt att det finns en mördare bland dem. Dessutom ryktas det om en hemlig vagn som kopplats på tåget före avfart från Oslo. Vem åkte i den? Finns där beväpnade personer?

Hanne Wilhelmsson, den före detta kriminalkomissarien från Anne Holts tidigare böcker, har sedan en skottskada slet av hennes ryggmärg tillbringat de senaste åren isolerad och folkskygg i rullstol i sin och sambons lägenhet i Oslo. Just den här dagen är hon på väg för att träffa en specialistläkare i Bergen som ska undersöka hennes skada ytterligare en gång, och därför är hon med på olyckståget. Hennes polisbakgrund kommer snart till kännedom och hon dras motvilligt in i spekulationer, ytterligare dödsfall och hot.

Det här är en klassisk deckare av modell Tio små negerpojkar. Anne Holt är en av vår tids deckardrottningar och den här boken är en av hennes bättre. Jag sögs in på en gång och kunde inte släppa boken förrän den var slut. Snön och minusgraderna utanför mitt eget fönster bättrade dessutom på stämningen, så det här var en perfekt jullovsläsning. Tur för Fredrika Bergman och Althea Molin att jag läste om deras öventyr först eftersom jag nog annars hade haft svårt att låta bli att jämföra dem med 1222 över havet. Nu får det bli deckarpaus ett tag för min del.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0