Kejsaren av Portugallien av Selma Lagerlöf

Åh, ännu en klassiker jag har missat! Selma Lagerlöf skrev denna fina roman om Jan i Skrolycka och hans relation till dottern Klara Gulla redan 1914 men den håller verkligen än. Jag tyckte väldigt mycket om den och gillar dessutom den nya pocketutgåvan starkt. Den kommer att stå fint i min bokhylla och säkerligen sällskapas av fler Selma-böcker. Vilka av hennes böcker är bra och är det någon jag bör undvika?

Det enda som jag egentligen hängde upp mig på under läsandet var den överdrivna kommateringen. Är det Selma-typiskt eller bara ett tecken på att språket förändras?

Kommentarer
Postat av: Jessica (ord och inga visor)

Åh, vad roligt med selma. Jag har inte läst mycket av henne, även om många pocketar väntar i hyllorna. Men läste "Gösta Berlings saga" i våras och tyckte väldigt mycket om den, så den kan jag tipsa om. Här finns det jag skrev och längre ner även ett annat inlägg om selma där lite fler tips kom fram bland kommentarerna: http://stellasbokblogg.blogg.se/2009/may/

2009-09-14 @ 14:20:37
URL: http://www.ordochingavisor.se
Postat av: Kerstin

Åh vad roligt, säger jag också! Jag älskar Selma och har läst i stort sett alla hennes böcker. Gösta Berlings Saga är min favorit men Kejsaren av Portugallien kommer inte långt efter. En annan av mina favoriter är Den Löwensköldska ringen, som är lite av en spökhistoria. Egentligen kan jag rekommendera alla hennes böcker, men jag är väldigt svag just för hennes spökhistorier och de med övernaturliga inslag. I övrigt kan jag tipsa om En herrgårdssägen, Bannlyst och Jerusalem del 1 och 2.Vad gäller kommateringen kan jag nog tycka att den dyker upp då och då i hennes böcker men kanske inte lika mycket som den gör i Kejsaren... intressant nu när du säger det, jag hade inte tänkt på det så mycket innan.

2009-09-14 @ 15:31:12
URL: http://kerstinydrefors.blogg.se/
Postat av: Carina

Det var alltså inte bara ett lyckokast att just den boken jag läste av Selma var den bästa. Härligt att veta att jag har många fler bra lästimmar framför mig!

2009-09-14 @ 22:18:59
URL: http://bokbiten.blogg.se/
Postat av: Anna S (Bokstävlarna)

Jag gillar också de här nya pocketutgåvorna av Lagerlöf! De är snygga, roliga och lekfulla - vilket känns ganska befriande. Många äldre böcker som ges ut igen får ju väldigt klassiska omslag, vilket lätt kan bli tråkigt tycker jag.

2009-09-17 @ 13:42:11
URL: http://bokstavlarna.se
Postat av: Tekoppen

Personligen tycker jag att Selma är sådär halvbra men helt okej läsning - skjut mig bara ;) Kejsaren av Portugallien är fin, det enda andra jag har läst är Gösta Berlings saga som jag tycker är snäppet bättre. Någon dag ska jag läsa Jerusalem. Hoppas att du tycker om Löwenskiöldska-böckerna!

2009-09-22 @ 11:57:23
URL: http://www.tekoppenstankar.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0